ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Το Texas Hold’em είναι παιχνίδι με κοινές κάρτες, δηλ. ορισμένες κάρτες μοιράζονται «ανοικτές» στη μέση του τραπεζιού και τις χρησιμοποιούν όλοι οι παίκτες. Παίζεται με μια τράπουλα (52 κάρτες).

Ο κάθε παίκτης λαμβάνει από δύο κρυφές κάρτες (pocket ή hole) τις οποίες εξετάζει μαζί με τις πέντε κοινές κάρτες ώστε να δημιουργήσει τον καλύτερο συνδυασμό, αποτελούμενο από 5 κάρτες.

Ο παίκτης ο οποίος λαμβάνει κάρτα τελευταίος θεωρείται ως ο κρουπιέρης γι’ αυτό και λαμβάνει το button του κρουπιέρη.

Στο τέλος του «χεριού», το button μετακινείται με την κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού στον επόμενο παίκτη.


To button κινείται στο τραπέζι με τη φορά των δεικτών του ρολογιού έπειτα από κάθε χέρι, ενώ ο παίκτης στον οποίον είναι το button είναι ο τελευταίος που παίρνει κάρτες και που στοιχηματίζει σε κάθε γύρο.

Οι πρώτοι 2 παίκτες αριστερά του button τοποθετούν υποχρεωτικά τα blind στοιχήματα. Χαρακτηριστικά, ο πρώτος παίκτης τοποθετεί το μικρό blind, το οποίο είναι ίσο με το μισό του ελάχιστου στοιχήματος, ενώ ο δεύτερος παίκτης τοποθετεί το μεγάλο blind, που ισούται με ένα πλήρες ελάχιστο στοίχημα π.χ. εάν το μικρό blind είναι €5, το μεγάλο blind θα είναι €10.Το μεγάλο blind δεν είναι υποχρεωτικά διπλάσιο του μικρού blind.

Ξεκινώντας από τον πρώτο παίκτη αριστερά του button, μοιράζονται στον κάθε παίκτη 2 κάρτες, με την όψη προς τα κάτω, οι οποίες ονομάζονται κάρτες pocket (κρυφές).

Οι πρώτοι δύο παίκτες αριστερά του button τοποθετούν τα blind στοιχήματα και ξεκινά ο πρώτος γύρος στοιχημάτων.
Η πρώτη ενέργεια μετά από τη μοιρασιά γίνεται από τον παίκτη αριστερά του μεγάλου blind στοιχήματος.

Τόσο ο συγκεκριμένος παίκτης όσο και οι επόμενοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν call (δηλ. να τοποθετήσουν ισόποσο στοίχημα), να κάνουν fold (δηλ. να πάνε πάσο) ή να κάνουν raise (δηλ. να αυξήσουν το εν λόγω στοίχημα).

Στα περισσότερα παιχνίδια Texas Hold’em τα blind στοιχήματα είναι live (ενεργά), που σημαίνει ότι στον πρώτο γύρο στοιχημάτων οι παίκτες μπορούν να κάνουν call, check (δικαίωμα) ή raise, όταν υπάρχει δράση στα blinds. Με αυτήν την έννοια, το μεγάλο blind στοίχημα είναι ο τελευταίος παίκτης που ενεργεί αφού μοιραστούν οι κάρτες pocket.

Είναι 3 κοινόχρηστες κάρτες, ανοικτές στο κέντρο του τραπεζιού. Πριν ανοίξει το flop ο κρουπιέρης καίει μια κάρτα. Ακολουθεί και άλλος γύρος με τον πρώτο παίκτη αριστερά του button να ενεργεί πρώτος. Εφεξής, σε κάθε γύρο ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για την τοποθέτηση στοιχημάτων και για το raise.


Ο κρουπιέρης τώρα καίει άλλη μια κάρτα και φανερώνει την τέταρτη κοινόχρηστη κάρτα στο τραπέζι, έτσι ώστε όλοι οι παίκτες να έχουν έξι κάρτες για το παιχνίδι. Μια κάρτα τοποθετείται «ανοικτή» δίπλα στο flop, ώστε το σύνολο των «ανοικτών» καρτών να είναι 4. Ακολουθεί και άλλος γύρος στοιχημάτων, ξεκινώντας με τον πρώτο παίκτη που έχει απομείνει αριστερά του button.


Αφού και πάλι καεί πρώτα μια κάρτα, «ανοίγεται» και η τελευταία κάρτα, ώστε το σύνολο των «ανοικτών» κοινόχρηστων καρτών να ανέρχεται σε 5. Ακολουθεί ο τελευταίος γύρος στοιχημάτων ξεκινώντας με τον πρώτο παίκτη που έχει απομείνει αριστερά του button.

Αφού ολοκληρωθεί η τοποθέτηση στοιχημάτων και αν έχουν απομείνει τουλάχιστον δύο παίκτες, γίνεται το showdown* (αποκάλυψη φύλλων) κατά το οποίο καθορίζεται ο νικητής από τον καλύτερο συνδυασμό αποτελούμενο από 5 κάρτες (χρησιμοποιώντας τις 5 κοινόχρηστες κάρτες και τις κλειστές κάρτες του κάθε παίκτη). Υπάρχει περίπτωση το καλύτερο χέρι να αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από κοινόχρηστες κάρτες και, στην προκειμένη περίπτωση, οι εναπομείναντες παίκτες μοιράζονται το pot. Επίσης υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ισοπαλία κατά την οποία παίκτες με ισοδύναμα χέρια μοιράζονται το pot.

Μετά το showdown, το button προχωρά στον επόμενο παίκτη με τη φορά τον δεικτών του ρολογιού, και μοιράζεται το επόμενο χέρι.

*Κατόπιν υπόδειξης του dealer.