Η πόλη !!!

Ξακουστό για τα ιαματικά λουτρά του αλλά και για τις θαλάσσιες δραστηριότητες που προσφέρει, η αρχαία πόλη των Θερμών, το σημερινό Λουτράκι, απλώνεται κατά μήκος μιας μαγευτικής παραλίας 4 χιλιομέτρων.

Το εύκρατο κλίμα και το φυσικό περιβάλλον του Λουτρακίου, οι πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες του, το φημισμένο μεταλλικό και ιαματικό νερό, συνθέτουν την εικόνα ενός μοναδικού τουριστικού προορισμού.

Το σημερινό Λουτράκι είναι μια ζωντανή και δραστήρια πολιτεία με ιδιαίτερη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, γνωστό κυρίως για τα Ιαματικά Λουτρά του, το πολυτελές καζίνο και τις θαυμάσιες ακτές του. Kατά μήκος της ευχάριστα διαμορφωμένης προκυμαίας βρίσκονται παραταγμένα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες που το καλοκαίρι γεμίζουν αφού απέχουν μόλις λίγα μέτρα από την οργανωμένη παραλία.

Το Λουτράκι είναι και τόπος χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Οι θερμές πηγές περιέχουν πολύ χλωριούχο νάτριο κι έτσι απέκτησαν θεραπευτική ικανότητα, κυρίως για παθήσεις των νεφρών, του στομαχιού αλλά και για αρθριτικές, νευραλγικές παθήσεις. Ακόμη και το πόσιμο νερό που βγαίνει από τα πηγάδια της περιοχής έχει μεγάλη σημασία για την υγεία και γι’ αυτό το λόγο εμφιαλώνεται και πωλείται στην αγορά. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως στη μικρή ποσότητα μαγνησίου που περιέχει.

Πρόκειται για μια παραλία 3,5 χιλιομέτρων που ξεκινά από την διώρυγα της Κορίνθου και τελειώνει στο παραλιακό πάρκο του Λουτρακίου. Αποτελείται από μικρό βότσαλο και βαθαίνει γρήγορα.

Πολλές καφετέριες της παραλιακής οδού παρέχουν στους λουόμενους ξαπλώστρες και ομπρέλες, χωρίς επιπλέον χρέωση.

Ο δήμος μεριμνά για την ασφαλή κολύμβηση, με την παρουσία ναυαγοσωστών. Σε όλο το μήκος της παραλίας προβλέπονται και ντους για τους λουόμενους, ενώ η παραλία είναι και προσβάσιμη για άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο προσανατολισμός της είναι δυτικός, έτσι οι λουόμενοι απολαμβάνουν τα ηλιοβασιλέματα πίσω από την ακτογραμμή της Κορινθίας από την μια μεριά και το ακρωτήριο Ηραίον από την άλλη.

Η παραλία του Λουτρακίου είναι πολύ δημοφιλής και προσφέρεται για θαλάσσια σπορ. Όσοι αναζητούν κάτι πιο εξωτικό κατευθύνονται στη λίμνη Βουλιαγμένης –στο ακρωτήρι Μελαγκάβι– ή τους απομονωμένους, πανέμορφους κόλπους ανατολικά της, όπως η Μυλοκοπή ( πρόσβαση από χωματόδρομο ), όπου οι αντανακλάσεις των πεύκων βάφουν τα νερά πράσινα.

Η κοσμοπολίτικη παραλία !!

Η πεντακάθαρη θάλασσα του Λουτρακίου, βραβεύεται συνέχεια από το 1987 με τη “Γαλάζια σημαία της Ευρώπης”:

Η “Γαλάζια σημαία” είναι ένα διεθνές περιβαλλοντικό βραβείο για ακτές και μαρίνες που απονέμεται από το 1987. Για να απονεμηθεί η “Γαλάζια σημαία” πρέπει να τηρούνται 29 αυστηρά κριτήρια που αφορούν την καθαριότητα της ακτής και της θάλασσας, την οργάνωση της ακτής, την ασφάλεια των λουόμενων, την περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση, την πληροφόρηση και την προστασία του περιβάλλοντος, της ακτής και του παράκτιου χώρου. Φέτος με την “Γαλάζια σημαία” βραβεύθηκαν οι ακτές: Λουτράκι 1, Λουτράκι 2, Λουτράκι/Μπούτσι και για πρώτη Φορά τα Πευκάκια των Αγίων Θεοδώρων.

Τα ιαματικά λουτρά !!

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στα νερά του Λουτρακίου γίνεται από τον Ξενοφώντα. Αργότερα εδώ θεραπεύτηκε ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας.

Η συστηματική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Λουτρακίου άρχισε το 1874 μετά τη δημιουργία του δημοτικού λουτρικού καταστήματος.

Σιγά σιγά η φήμη των θεραπευτικών ιαματικών νερών του Λουτρακίου πέρασε τα σύνορα της χώρας, γεγονός που προκαθόρισε τη μετέπειτα πορεία του.

Το 1925 αναγνωρίστηκε επίσημα ως διεθνής υδροκλιματολογικός θεραπευτικός σταθμός και σήμερα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά παραθεριστικά κέντρα της χώρας

Κέντρο Ποσιθεραπείας
Μπείτε μέσα στο όμορφο κυκλικό κτίσμα του μεσοπολέμου και θαυμάστε τα υπέροχα ψηφιδωτά ( 1935 ) του Στέφανου Ξενόπουλου, με παραστάσεις της Αθηνάς, της Άρτεμης, καθώς και χορού των Μουσών με τον Πάνα. Το ιαματικό νερό, που αναβλύζει ασταμάτητα από το 1921, είναι τόσο ευεργετικό, που αξίζει να στηθείτε στην ουρά για ένα ποτήρι.

Το Λουτράκι συνδέεται :

  • Mε την Αθήνα μέσω της νέας Εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου.
  • Με την Πάτρα και τη δυτική Πελοπόννησο μέσω της Εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών.
  • Με την Τρίπολη και γενικότερα με τη νότια Πελοπόννησο, μέσω της νέας Εθνικής οδού Κορίνθου – Τριπόλεως

Δρομολόγια – Χρήσιμα τηλέφωνα

Σbusταθμός Αστικών και Υπεραστικών Λεωφορείων Λουτρακίου

Τηλ. 27440-22262

TRAIN

Σταθμός Πελοποννήσου ΟΣΕ Αθηνών

Τηλ. 210/5131601 & 1440